До Стара Загора - град на поети, художници, на липите и правите улици ...

1 ден: Благоевград - Чирпан - манастира Св.Атанасий - Стара Загора

6.00 - Отпътуване от Благоевград за Стара Загора

По пътя кратка спирка в Чирпан и  разглеждане на къщата – музей на Пейо Яворов - най-голямата слава и символ на града .  Сянката на кичестия явор пред прага, цветята и чемширите ни отвеждат в живота на голямото  семейство на поета, което той неведнъж споменава в  стихотворенията си.

На 15 км от Чирпан се намира манастира „Свети Атанасий“, най-старият европейски манастир. Смята се, че е основан през  344 година от самия светец, по онова време – Александрийски патриарх на път за Вселенския събор в Сердика. Много вярващи привлича аязмото на манастира. На 2 май, храмовия празник образът на светеца може да се види на дъното на кладенеца.

Пристигане в Стара Загора. За голяма част от пътуващите хора в България, Стара Загора е само отбивка по пътя към морето или към София. Ако обаче отделите малко време и посетите града, ще бъдете приятно изненадани – топъл, спокоен и красив град, който пази на своя територия съкровища от зората на човешката цивилизация до наши дни.

Обиколка на историческата част: римския град Улпия Августа Траяна, форума и арената, термите, крепостните стени, публичната тоалетна с течаща вода....и много други любопитни теми  – това е преживяването за Вас! И още! Ще можете да опитате десерт, приготвен по оригинална римска рецепта. Да се запознаете с първообраза на таблета,  да разберете какво е устройството на римската маслена лампа с релеф …

Свободно време.

Продължаваме разходката с:

- монумента „ Бранителите на Стара Загора, построен в чест на битката при Стара Загора, състояла се на 31 юли 1877 г.

Хилендарския метох с възстановка на стая в класно училище, където е учил Васил Левски,  църквата  Свети Димитър, 

музея  на религиите,  уникален за страната, а може би и за света. През вековете на едно и също място, разположено в центъра на днешна Стара Загора, хората са почитали своите богове. Тук са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х - ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV - ХХ в.).

17.30 часа: Отпътуване за Благоевград. Пристигане към 22.30 часа

 

 

Възможни дати: 
18/10/2020

Форма за резервация

души