Етрополе и манастира' 2020

Благоевград - Врачешки манастир- Етрополе - Етрополски манастир - Водопада Варовитец - Правец - Благоевград.

Отпътуване в 6:30 ч.  за Врачешкия манастир - Св. Четиридесет мъченици“ , прекрасно поддържан девически манастир. В него се пази частица от мощите на един от мъчениците. Основан в чест на победата на Иван Асен II при Клокотница, спечелена с помощта на светите мъченици.

Кратка спирка в Ботевград за фотопауза на Часовниковата кула.

Продължаваме за Етрополе и района - Историческия музей, Часовниковата кула, Етрополския манастир и по живописна пътека стигаме до водопада Варовитец. Водопадът,  често  описван като най-красив в цяла България заради уникалния начин, по който изсипва водите си, формирайки множество живописни  каскади. 

Последният обект е Музеен комплекс в Правец. В него са експонирани предадените на отговорно пазене от рез. „Бояна“ – София част от колекцията подаръци на Т. Живков, подарявани в качеството му на държавен глава на НР България. Експонатите включват предмети от цял свят и показват културното многообразие на различни страни и народи.В Музейния комплекс се включва и Родната къща на Тодор Живков, която също е отворена за посетители

17.30 - Отпътуване за Благоевград. Пристигане около 20:00 ч.



Полезна информация:

Етрополския манастир "Света Троица" е основан  през 12 век. През 16 -17 век тук се заражда Етрополската книжовна школа, която постепенно се превръща в значим книжовен и просветен център.
Етрополските ръкописи /над 76 тома, разпространявани из цяла България, чак до Атонските манастири/ са изкусно оформени като книги, с калиграфско писмо и специално изработени подвързии от дърво и телешка кожа. В манастира е съществувало и иконописно ателие - запазени са много икони от този период. Изключителен е приносът на манастира за съхраняване на българската народност и език по време на Османското владичество. През 19 век игуменът на манастира Хрисант участва активно в национално-освободителното движение. Тук е съхранено и скривалището на Васил Левски. 

 

Възможни дати: 
19/07/2020

Форма за резервация

души