Из Осоговието...

Отпътуване в 07:30 ч. от Благоевград за Кюстендил.

Обиколка на един от най-древните български градове, наследник на антична Пауталия и средновековен Велбъжд, град на лековити минерални извори, овощната градина на България.

Част от историята на града е късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка. Наричат я свещения хълм. Тя е била част от укрепленията на Пауталия. Построена  4-5 век и съществувала до края на 15 век, свидетел на драматичната история на града.

Историческият музей със зала "Асклепий" и богата нумизматична сбирка.

Античните терми от II-III в.,  са част от втория по големина Асклепион в  Римската империя. Днес можем да разгледаме останките от залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, палестрите за гимнастика, одеоните, стадиона, светилищата по хълма „Хисарлъка“.Джамията Ахмед Бей от 15 в., средновековната отбранителна кула, позната под името „Пиркова“.
Средновековната църква "Св. Георги" (XII-XIII в.) - национален паметник на културата Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" (един от 100-те национални туристически обекти).

Свободно време.

Отпътуване за Благоевград, по пътя спирка в село Невестино и разглеждане на Кадин мост, построен  1470 година. Според една от легендите строежът на Кадин мост не вървял, а река Струма всяка нощ разрушавала строежа. Майсторите решили за зазидат в моста жената на един от тях и така бил построен Кадин мост. Moстът е   паметник на културата от национално значение. 

Връщането е през живописния Скрински пролом на Струма и най-святото място в района - Руменския манастир, близо до родно място на Св.Иван Рилски - село Скрино.

Продължаваме за Благоевград. Завръщане вечерта.

Пакетна цена: 20 лева

Цената включва:

Транспорт, водач, беседа по обектите/ ако са отпаднали ограниченията/

Цената не включва: входните билети за групи.

 

Възможни дати: 
28/02/2021

Форма за резервация

души