Леле моя, ти Пирин планино...

Отпътуване в 6.00 часа от Благоевград  в посока Кулата - Ахладохори/Крушево/.

През 19-ти век и началото на 20- век Крушево е бил голям средищен център на търговските пътища, които свързвали Серес с Мелник и  Благоевград.

На 6 км от селото, в южните склонове на Славянка се намира  пещерата Капе и параклиса Свети Спас,   описани от Яворов в Хайдушки копнения ... Потайно и скрито място, където  харамиите са намирали отмор и сигурност... където са общували, сближавали са се, за ''да отъркат грапавините си и да прилепнат по-тясно един към други“.

Продължаваме към село Орини / Фращани/ . Съвсем близо до шосето  са останките на село Баница, край което на 4.05.1903 г. са убити Гоце Делчев и негови съмишленици,  погребани в общ гроб. Яворов е много близък другар на Гоце Делчев, първият и най-добрият му биограф. Няколко години по-късно минава през селото, със свещеника  премиват костите, опяват ги  и  отново ги препогребват. Днес, единствено самотната и призрачна, по чудо оцеляла камбанария на черквата сочи мястото и свидетелства за събитията.

Отпътуваме за Кавала. На 27.10.1912 г. 50 000-ят пристанищен град на Егейско море е овладян с хитрост, интелект и без нито един изстрел  от четирима български войводи: Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров.  Два дни по-късно българска рота, изпратена от генерал Ковачев, влиза във вече свободна Кавала.

Свободно време.

Историята свързва Яворов и с Неврокоп, и с Банско. Той  е сред освободителите им през Балканската война, той е човекa, който възвестява свободата им.

Обявен е за първия кмет на Неврокоп, само за 7 дни, но разпорежда различни акции в интерес на хората -  изграждането на местни органи за управление,  създаване на болница и започване на редовни занятия в училището.

Знак за тези събития  е издигнатия  през 40-те години на миналия век    бюст на поета. 

Звездният  миг на Яворов  е  в Банско, където в двора на черквата произнася фантастична реч. Думите му и до днес се споменават от стари и млади: "Братя, хвърляйте фесовете! Банско е свободно!"

Разглеждане на църквата и наскоро издигнатия паметник на арменците, построен по инициатива на Съюза на арменците в България. Свързващото звено е Яворов - големият приятел и на Банско,  и на арменците.

Свободно време.

Отпътуване за Благоевград,  всеки за себе си осмислил посланията на това пътуване.

Цена на пътуването: 40 лева

Цената включва: транспорт, водач-историк.

 

 

Възможни дати: 
02/11/2019

Форма за резервация

души