ЛОЗЕНСКА ЕКОПЪТЕКА И ВРЪХ ПОЛОВРАК

7.30 – Тръгване от Благоевград за село Долни Лозен, на 20 км от София, в полите на Лозенската планина. Лозенската планина, богата на широколистни и иглолистни гори, поляни и пасища, с умерено повишение на надморската височина е с прекрасни условия за  не много натоварващи излети

След около 50 минути от изходния пункт се стига до  Лозенски манастир -  малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство като част от голям манастирски комплекс, наречен Софийска Мала Света Гора. Цъкрвата е  интересна с трите си купола и  старите стенописи. От двора  се открива  панорамна гледка към Софийското  поле.

От манастира Лозенската екопътека продължава с малки наклони през поляни и  широколистна гора до връх Половрак – 1182 / 50 минути. Половрак е третия по височина връх в Лозенска планина. Името му идва от древните траки и означава „орлов поглед“. Напълно оправдано е. От това място се открива впечатляваща гледка към столицата, Софийското поле и близките села, язовир Искър, Витоша, Рила и Стара планина.

 

Малко преди върха е Мемориала на незнайния четник от Хвърковатата чета на Бенковски . Сказанията говорят, че той бил единственият оцелял от Хвърковатата чета и се е крил дълго време в пещера под Половрак. Селяни му носили храна и вода, но бил предаден и убит. На лобното му място е изграден мемориален комплекс, а на паметника му е записано „Вместо

Като цяло преходът по Лозенската екопътека е лек, тук-таме има малко по-задъхващи баири, но нищо трудно. През по-голямата част се върви по широки черни пътища и горски пътеки.

И обратно. Пристигане в Благоевград късния следобяд.

Планина:Средна гора

Начална точка:с.Долни Лозен

Крайна точка:Връх Половрак

Денивелация:492 м,  690 м - 1182 м

Дължина:10 км 

Времетраене: 3 часа в двете посоки

 

Възможни дати: 
06/06/2021

Форма за резервация

души