По стъпките на поета...' 2020

6.30 - тръгване от хотел Ален мак по - маршрут София - Гара Бов/ 150 клм/.

Вазовата пътека  се намира в Стара планина близо до Искърското дефиле. Най-близките населени места са село Заселе и Гара Бов, като пътеката е  между тях. Маршрутът е изключително приятен и отнема около 1:30 часа леко ходене. През това време ще се насладите на прекрасни гледки и пейзажи, служили за вдъхновение и на самия Иван Вазов. Преди около век той е обичал да посещава това място и тук се зародила идеята за написването на разказа "Дядо Йоцо гледа". В  Заселе е живял и Йордан Църнярски, който е станал и прототип на героя на Иван Вазов.

По пътя се  минава и покрай водопада Скакля (85 метра. Обичайната начална точка за Вазовата пътека е Гара Бов. 

Целият път е прохладен и се вие измежду дърветата и покрай рекичката.

След водопада, пътят става по-тежък и стръмен, но и със спиращи дъха гледки. И от там  обратно. Е, надолу е по-лесно да се спусне човек, много по-лесно.

Продължаваме към манастира Седемте престола - без аналог сред нашите манастири:  седем олтара под един покрив и 7 параклиса със собствени стенописи, където могат едновременно да се извършват богослужения.  Всеки от тях е посветен на 7 различни празника от църковния календар. Стенописите са на повече от сто години.

Известен още като Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично”, обителта е с бурна и превратна  история - скривалище на революционери, място за вдъхновение на писатели и будители. В наши дни хората отскачат до достолепните му покои, за да поемат глътка духовност.

17.30 часа заминаване за Благоевград

Група минимум 15 човека.

Цена: 35 лв.

Цената включва транспортните разходи и екскурзоводски услуги.

Възможни дати: 
28/06/2020

Форма за резервация

души