По хълмовете на Предбалкана...' 2021

1 ден:
Отпътуване в 06:00 ч. от  Благоевград за Габрово.

Пристигане в Габрово.

Посещение на Дом на хумора и сатирата  - визитната картичка на града. Той е създаден на „лъжовния“ 1 април  през 1972 година и е  наследник на веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Сградата му се намира в централната част на града. Проектирана е  върху основите на стара кожарска фабрика на Братя Калпазанови.

Разходка в Габрово:

-Паметник на Рачо Ковача - единственият монумент у нас, построен в реката. Известни със своята пестеливост, габровци избрали специално място в река Янтра, за да не хабят жилищна площ и да не харчат пари за поднасянето на цветя.Според легендата, от наковалнята на Рачо Ковача е тръгнал поминъкът на селището и не след дълго Габрово се превърнал в занаятчийски център по онова време. А от габъровото дърво над работилницата му дошло и името на прекрасния град. и свободно време.

-Националната Априловска гимназия, построена  1851 година,  паметник на културата от 1979 година. От 1889г се нарича Априловска гимназия на името на нейният основателВасил Априлов. Пред гимназията се намира негов паметник от 1935г.

Отпътуване за Трявна. 

Разглеждане на Трявна. Тревненци били  майстори в няколко занаята - дърворезба, иконопис, строителство и поставили началото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки  отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство.

Днес Трявна е един малък и уютен град, който  показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори.

Разходка по единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. Разглеждане на часовниковата кула, кивгирения мост, църквата "Св. Архангел Михаил", построена през 1814 г.
Посещение на Музея на дърворезбата в Даскаловата къща с незалязващите слънца на таваните. Райковата къща, Музея на азиатското и африканското изкуство и Музея на иконата.

Отпътуване за Благоевград. По пътя  разглеждане на руините на средновековната крепост Хоталич, на около 4 км. североизточно от града, издигната на естествено укрепен хълм с красива панорама към р. Росица. Легендата разказва как преди хиляди години ,
по византийско време,нашите прадеди основават град- крепост
в сърцето на България, за да бранят семействата и домовете си…
Наричат я с гръмкото име Хоталич…. Сега Хоталич е най-големия по площ средновековен град в България, извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Разкрити и консервирани са близо деветдесет жилищни и стопански сгради, обособени в четири "квартала" заедно с три църкви. До крепостта има около 20-30 минути изкачване, високи стъпала.

Пристигане в Благоевград вечерта.

Пакетна цена: 45 лева.

Цената включва:

  • транспорт по маршрута
  • посещение на Габрово и Дома на хумора и Сатирата /без включена входна такса/
  • посещение на Трявна /без включени входни такси/
  • екскурзоводско обслужване по маршрута

 

Възможни дати: 
10/04/2021

Форма за резервация

души