СВЕТИЛИЩА НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ...

Акценти:

- на открито и сред природата

- пешеходен туризъм и умерено планинарство

-непопулярни места

8.00  Тръгване от Благоевград за Мечкул. В непосредствена близост до параклис "Св. Мина" се намира древен скално-култов комплекс. Местните предания и легенди пазят спомените за стар римски път, по който е транспортирано вино  от лозовите масиви, намирали се в местността. Според устни предания за култовото място - самият Александър Македонски е посетил светилището и тук жрицата му  предрича, че ще стане Владетел на Света. Даже твърдят, че  знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

.Съществува и легенда, според която огромните скални масиви са били наредени от  титаните по заповед на гръмовержеца Зевс. Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя тук е изградено ново светилище. След въвеждането на   християнството, светилището е посветено на Св. Мина. Скалните форми в местността са оприличени на: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка.

От върха на камъните се открива Кресненското дефиле. Причудливите скали стигат чак долу до река Яна. Край реката има издълбани корита от светъл гранит – гладки, без един ръб. Местните разказват, че в тях се къпят самодивите.

Фотопауза.

Продължаваме за село Сушица - изходен пункт за Коматинските скали, мащабно образование с формата на венец,  височина до 100 метра и възраст  35 – 40 млн. години.. Името им идва от известния масив Коматиница. Скалите са със сив до сивочервен и виолетов цвят, на места със зелен оттенък. Обектът не е популярна туристическа дестинация и  още не е включен в списъка със защитени територии. От върховете на скалите се разкрива невероятна панорама към околността.

Следобяд отпътуване за Благоевград.

Пакетна цена: 10 лева

Цената включва: транспорт и застраховка

 

 

 

Възможни дати: 
14/03/2021

Форма за резервация

души