Свети Валентин в РИМ – Вечният град

 

14.02.2019: Отпътуване от летище София (Терминал 2) с редовен полет на Rayan Air в 06:40 ч. Пристигане на летище Рим (Чампино), в 07:35ч. местно време. Трансфер от летището до хотела (срещу допълнително заплащане). По възможност настаняване веднага в хотел Orazia Hotel 3* в ТОП центъра на Рим и на 50 метра от спирка на метрото. Пешеходна разходка с местен екскурзовод на български език (около 3 часа) и първи стъпки в Рим – Вечният град, който от древността е смятан за центъра на света, а днес безспорно е центърът на католицизима. Колизеума /отвън/ - инженерно и архитектурно чудо, символ едновременно на римското величие и римската жестокост; място на тържества, но и място на необуздани убийства; Арката на Константин; Капитолийския хълм – древното сърце на Рим. Тук според легендата вълчицата е откърмила Ромул и Рем. Първите храмове на града са построени тук още от етруските, а по-късно хълмът се превръща и в политически център на Републиката и последващата я Империя; Римските и Императорските форуми; Пантеона, построен от император Адриан като място, където римляните отдавали почит на боговете си. До ХХ в. куполът на Пантеона бил най-големият в света - диаметърът му е 43 м. Обикновено свод с такива размери се нуждае от някаква подпора, но римляните се научили да издигат сводести покриви без поддържащи колони. Куполът символизира небесния свод. През отвореното му око (окул) светлината нахлува в храма и осветява вътрешните стени и пода. Ярко оцветеният мрамор на Пантеона, почти недокоснат от времето, дава представа как са изглеждали римските сгради преди две хилядолетия. Фонтана Ди Треви - най-големият бароков фонтан в Рим, за който има множество легенди, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим; площад Навона – една от основнияте забележителности на бароков Рим с Фонтана на Нептун, прочутият Фонтан на четирите реки и Фонтана на Мавъра. Връщане в хотела. Свободно време, в което можете да посетите някои от най-интересните площади в Рим. Тази приказна вечер можете да посветите на романтична разходка с любимия човек под меките светлини на фонтана Ди Треви или да изпиете по чаша вино, седнали на Испанските стълби например – идеалният декор за празника на любовта. Нощувка.

 

15.02.2019: Закуска. Разходка във Ватикана (с местен екскурзовод на български език) – най-малката независима държава в света, разположена само на 0,44 кв. км, седалище на главата на римокатолическата църква. По желание и срещу допълнително заплащане посещение на Ватиканските музеи, основани още през XVI в. от папа Юлий II  и катедралата “Св. Петър” - най-голямата християнска църква в света. Ватиканските музеи днес са един лабиринт, в който постепенно ще откриете творческите търсения на хората на изкуството от всяка една епоха: от гръко-римските статуи до произведенията на Джотто, Ботичели, Лука  Синьорели, Пиетро Перуджино и Рафаело, а в Сикстинската капела пред вас ще оживее историята на човечеството от Сътворението на света до Страшния съд, пресъздадена по неповторим начин от Микеланжело. Разходката ще завърши с посещение на най-голямата базилика в целия християнски свят – „Св. Петър“. След рзходката във Ватикана можете да се потопите в атмосферата на живописния квартал Трастевере, недалеч от центъра на града, който същевременно предава уют и спокойствие. Там може да се насладите на типични италиански ястия или просто да изпиете по едно италианско еспресо. Тук между цветните сгради и китни площади ще почувствате истинския пулс на Рим. На площад “Санта Мария ин Трастевере” ще видите най-стария фонтан в града, до който се намира и едно от бижутата на града – средновековната базилика „Санта Мария”. Друго интересно място е хълмът „Джаниколо”, от където се вижда във величествена панорама цял Рим. На площад „Гарибалди”, редом до паметника на самия Джузепе Гарибалди се намира и бюстът на Капитан Петко Войвода.  Нощувка.

 

16.02.2019: Закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на Вечния град. В този ден можете да разгледате базиликата Сан Джовани ин Латерано, която датира още от IV в. – времето на Константин I. Тя е официалната катедрала на Рим, една от четирите велики базилики на Рим и една от 12-те папски базилики в целия свят. В непосредствена близост до базиликата се намира една от най-ценните забележителности в Рим – Санта Скала („Светите стъпала”) – мраморнитe стълби от двореца на Пилат Понтийски, по които е минал самият Христос, за да бъде изправен пред съд. Стъпалата са пренесени в Рим през ранния IV век от Света Елена – майката на Константин I. Всички 28 мраморни стъпала на стълбата са облечени в дърво като са оставени малки процепи отстрани, през които се вижда мраморът. Позволено е да бъдат изкачени само на колене. Стълбището е сред най-почитаните християнски светини в света. Програмата продължава към базиликата Санта Мария Маджоре. Според легендата, през 352 г. папа Либерий имал видение – Дева Мария му наредила да построи църква, посветена на нея, на място, покрито със сняг. Доста сериозно желание, особено през лятото и като се има предвид, че в Рим по принцип рядко вали сняг. Легендата разказва обаче, че на 5 август над хълма Есквилин завалял сняг и Либерий построил базиликата, която по-късно станала една от четирите главни базилики на Рим. Следващата светиня по маршрута е църквата „Сан Пиетро ин Винколи” (в превод „Свети Петър в окови”). В църквата се съхраняват като реликва веригите, с които е бил окован Св. Петър преди мъченичеството му. В базиликата се намира гробницата на папа Юлий II, елемент от която е известната скулптура на Микеланджело „Мойсей“. Можете да посетите  хълма Авентино с чудната портокалова градина – едно от най-романтичните места в Рим, и да надникнете през знаменитата „ключалка на Рим”, за да видите три държави едновременно: Италия, Ватикана и Малтийския орден. Можете да посетите и базиликата „Света Сабина” – в нея се намира едно от най-ранните изображения на Христовото разпятие, датиращо още от V век. Вечерта може да се отдадете на романтична разходка из Площада на републиката, чиито меки светлини вечер се превръщат в едно от най-романтичните места в Рим. В непосредствена близост се намира и базиликата "Санта Мария дели Анджели" ("Света Мария на Ангелите и на Мъчениците")  – последният архитектурен проект на Микеланджело. Нощувка.

 

17.02.2018: Сух пакет за закуска. Ранен трансфер до летището. Отпътуване за София с редовен полет на AK Ryan air от летище Чампино в 08:00 ч. Пристигане на летище София (Терминал 2) в 10:50ч.

 

Редовна цена: 339 евро/ 665 лв.

Промоционална цена до изчерпване на промоционалните места: 240 евро / 470 лв.

 

Задължителни такси:

* сити такса – 4 евро на човек за нощувка – заплаща се лично от туристите при настаняване

 

Крайната цена включва:

* самолетен билет София–Рим–София на АК Rayanair

* летищни такси

* малък салонен багаж до 10 кг. с макс. размери 40 x 20 x 25 см

* 3 нощувки със закуски в хотел 3* в ТОП центъра на Рим - Orazia Hotel 3*

* пешеходна туристическа програма в Рим с местен екскурзовод на български език /за осъществяване на програмата е нужно ползването на градски транспорт/

* медицинска застраховка с покритие 2000 евро

* туристическо и информационно обслужване на български език

* организатор от фирмата, придружаващ групата

Цената е платима в лева по фиксинга на БНБ в брой в офиса на фирмата или по банков път /банковите реквизити са посочени в договора/.

 

Цената не включва:

* приоритетно качване и 2 ръчни багажа: 1бр. с макс. размер 40 x 20 x 25 см + 1 бр. до 10 кг. с макс. р-ри  55см x 40см x 20см – 12 евро/24 лв. (в двете посоки)

* куфар за чекиране до 20 кг – 50 евро/100 лв. на човек (в двете посоки)

* трансфер летище – хотел – летище: 29 евро/ 57 лв. в двете посоки (при минимум 25 туристи)

* посещение на Ватиканските музеи  - 40 евро / 79 лв. (включва резервация, екскурзовод на български език и  входна такса при минимум 15 туристи)

* медицинска застраховка с асистънс и по-висок лимит на отговорност – 8 лв., за лица над 65 г. – 16 лв.

* доплащане за единична стая  – 60 евро / 118 лв.

* слушалки по време на обиколката с местен екскурзовод – около 2 евро

* сити такса, която се заплаща лично от всеки турист за нощувка на рецепцията на хотела – 4 евро на човек за нощувка; допълнителна информация ТУК.

* билет за градски транспорт – 1,50 евро

* входни такси за туристическите обекти

* застраховка отмяна на пътуване

 

Депозит: 300 лв. – внася се при подписване на договора

Втора вноска: до 20.01.2019г.

 

Необходими документи:

* валидни до датата на завръщане лична карта или задграничен паспорт; данни от документа за пътуване се предоставят в офиса на фирмата или по електронен път при подписване на договора. Визи не се изискват.

* за лица под 18 години – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители – попълва се по образец

 

Забележка:

* Програмата се осъществява гарантирано! Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на посещенията.

* Посещението на Ватиканските музеи (по желание) се заявява и заплаща задължително при резервация за екскурзията и се осъществява при минимум 15 туристи!

* Няма специфични медицински и санитарни изисквания.

* Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

* Участието в допълнителните посещения и услуги се заявява и заплаща при резервация за екскурзията.

* За осъществяването на туристическата програма е необходимо ползването градски транспорт.

* Цените на допълнителния багаж подлежат на препотвърждение.

Информация за хотела: ORAZIA HOTEL 3* с рейтинг 7.8

http://www.booking.com/Share-zzUuXP

 

Orazia Hotel 3* се намира в ТОП центъра на Рим, точно над метростанция Vittorio Emanuele, в сграда от началото на 20-и век, разположена на площад Piazza Vittorio Emanuele. Хотелът предлага безплатен WiFi и възможност за престой в климатизирани стаи. Всички стаи с мраморен под включват плоскоекранен телевизор със сателитни канали, минибар и самостоятелна баня. Някои от стаите са с изглед към градините в центъра на площада.

Всеки ден се сервира закуска на шведска маса със сладки и солени храни, включително кисело мляко, прясно изпечени кроасани, колбаси и сирене.

Хотелът е на 10 минути пеша от Колизеума и се намира само на 1 спирка с метрото от жп гара „Термини“ в Рим, а базиликата „Санта Мария Маджоре“ е на 500 метра. В близост още се намира и базиликата Санта Праседе. На 40м се намира най-близкият супермаркет, който работи от 08:00 до 20:00 ч.

 

Ориентировъчни входни такси:

* Колизеум, Римски форум и хълма Палатин – 12 евро редовен билет;  7,50 евро за лица от 18 до 25 години; за лица под 18 години е  безплатно

* Базилика Санта Мария Маджоре - безплатна

* Базилика Сан Джовани – безплатна

* Базилика Сан Пиетно ин Винколи - безплатна

 

Информация за градския транспорт в Рим:

Билет с валидност 100 мин. – 1,50 евро (с еднократно ползване на метро)

Билет с валидност 24 часа – 7 евро

Билет с валидност 48 часа – 12,50 евро

Билет с валидност 72 часа – 18 евро (валидно за метрото, автобуси, трамваи и тролейбуси)

Добре е да знаете!

При качване в превозното средство билетът трябва задължително да бъде валидиран!

Билетът е валиден за метро, автобус, трамвай, тролейбус.

Пазете билета си до напускане на метрото, тъй като с него ще трябва да излезете.


Възможни дати: 
14/02/2019 to 17/02/2019

Форма за резервация

души