Хъшовски копнения...Отвъд Дунава до Одеса....

1 ден Отпътуване рано сутринта от Благоевград за Тулча/ 700 км/

Пристигане привечер. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ден Закуска. Подобно на Рим,  Тулча  лежи на седем величествени хълма и на устието на Дунав, затова с право се нарича „Столица на Дунавската делта“. Градът е родно място на Стефан Караджа.

Tук живеят представители на над 20 етноса, българите са преобладавали  до Освобождението. Старите квартали на града привличат с красивите си къщи притежаващи достойнствата на старата възрожденска архителтура, напомняща тази на Русе. Сред акцентите на Тулча са:

- църквата „Св. Георги“, известна още като „българската църква“,  в притвора, над входа се чете отлично запазения надпис: „Тулча 1854 г., майя 20. Съзидан храм святаго великомученика Георгия спомоществованием народнаго болгарското общества”. Иконите край царските двери  са с надписи на български, дарени от  нашенските занаятчийски еснафи. В центъра е голямата  икона на  Кирил и Методий – също надписана на български

- Аквариумът с флора и фауна от Дунав

-Музея на изкуствата,

-Паметникът на независимостта

 -Дунавската делта“ - На 8 км западно от Тулча, Дунав се разделя на два ръкава – Килийски и Тулчански. От своя страна Тулчанският ръкав се дели на Сулински и Светигеоргиевски. Сулинският ръкав е най-дълбок, достъпен за океански кораби  и с право се нарича „Главна улица на делтата“.

Делтата на Дунав е резерват със световно значение /ЮНЕСКО/, кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора.

Полудневна разходка с корабче по Делтата на Дунав. 

Връщане в Тулча.. Вечеря. Нощувка.


3 ДЕН Тулча – Кокош – Галац - Одеса /450 км

Закуска. По пътя спирка на манастира Кокош. Името "Кокош" ( петел на румънски) е дадено  след появата на птицата, докато монасите се чудели за името на манастира. Върху повредена каменна плоча в старата част се чете български надпис за построяването му. Оцелялата  жилищната постройка е с типична българска архитектура. През 70-те години на 20-и век българските икони са подменени с румънски. Манастирът "Кокош" днес е паметник на културата, обитаван от румънски монаси.

 Спирка и в Галац -  гранична точка на три държави – Румъния, Молдова и Украйна. Обиколка и разходка  – българската църква „Свети Панталеймон“, българското училище, основано от възрожденеца-архимандрит Максим Райкович, , Катедралата, статуята на Капитолийската вълчица, Университета, Драматичния театър, Природонаучния музей, музея на модерното изкуство.

Вечерта пристигане в Одеса - пети по население град в Украйна, най-важният търговски и културен център за страната, град-герой.. Основан  през 1794 г. като руска военноморска крепост,а името му е взаимствано от гръко-римската колония Одесос в Тракия по желание на императрица Екатерина Велика.. Заради красотата наричат Одеса Южната Палмира, заради пъстротата на населението - Черноморския Вавилон, заради архитектурата - Малкия Париж, заради нейното важно положение - Южната столица, а заради динамичното развитие - местния Чикаго.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка

4 ден: Закуска.  Панорамна и пешеходна разходка в историческия център на Одеса с местен екскурзовод : Дворецът, собственост на семейството на Лев Толстой; дворецът на граф Воронцов, паметника на херцог дьо Ришельо, на Екатерина Велика; Националният театър за опера и балет от 1887 г.; Националният морски университет; Археологическият музей; най-известната забележителност на града - Потьомкинското стълбище, което става известно  с филма „Броненосецът „Потёмкин“ от 1925 година. Посещение на градината със скулптурите към Музея на литературата; Паметникът на Пушкин; площад „Остап Бендер” с паметника на дванадесетте стола свързан с едноименния роман на Иля Илф и Евгений Петров. Арменска църква, Арабския културен център, Синагогата, Гръцката църква, Католическия и Лутеранския храм и Катедралата на Одеса (Преображенския храм) - най-големият православен храм в града с близо 3 вековна история.
 Свободно време.
След обяд - екскурзия по желание до Одеските катакомби* (16 евро).

От 18 ч. – до 20:30 ч. – екскурзия по желание - Музей на коняка Шустов* (23 евро).

Вечеря. Нощувка.

 

5 ден – Одеса – Браила /370 km/

Закуска, Отпътуване за Браила. Всеки българин, който е имал смелостта да надскочи еснафското съществуване  и не е можел да „диша” в поробената си родина, е идвал тук.. Българската колония в Браила до Освобождението е наброявала 15-20 хиляди души. Може да се каже, че в голяма степен този град е бил създаден от българи и благодарение на нашите сънародници в края на 19 век се е развил икономически и културно. На главната му улица е имало  български търговски кантори, тук е била печатницата и книжарницата на Димитър Паничков, именно тук Добри Войников представя първите си пиеси.Разходка в Браила по местата на българските хъшове - кръчмата на Странджата,паметника на Христо Ботев, , българската църква „Вознесение Господне”,Българското книжовно дружество и още -Часовниковата кула, „пеещите“ фонтани, театър „Мария Филоти“, общински музей с богата колекция от историческо и етнографско наследство, църква Свети Архангел Михаил и Гаврил - най-старата църква  в Браила, която преди е била място за поклонение на мюсюлмани, църква Свети Николай, гръцката църква с полилеи от бохемско и муранско стъкло.

Вечеря. Нощувка.

6 ден Браила – Благоевград /750 км/

Закуска. Отпътуване за България.

Пакетна цена: 540 лева

Цената включва:

5 нощувки със закуски и вечери, транспорт, гранични и пътни такси, местен екскурзовод, водач от агенцията, застраховка

Цената не включва:

факултативните мероприятия - разходка с кора из делтата/ 18 евро/, Катакомбите в Одеса/16 евро/, музей на коняка / 23 евро/

 

 

 

Възможни дати: 
19/09/2020

Форма за резервация

души