Вяра, колорит и монументалност...' 2021

ДЕН 1: 

Тръгване 6.00 от Благоевград по маршрут за  Александрово - Узунджово - Хасково.

В Александрово посещение на Музея „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ с Александровската гробница от IV в. пр. Хр. - един от най-ярките паметници на тракийската култура. Внушителните размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи,  добре запазените стенописи обогатяват представите за тракийските обреди, култове, въоръжение, бит и облекло. 

В Узунджово :

Узунджовската църква "Успение Богородично" - най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът - един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица.  Витражите на черквата, оживяват строгата аскетичност на интериора. Фигуралните композиции представят Пресвета Богородица в седем сцени от нейното житие

МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „ ЛЕТИЩЕ УЗУНДЖОВО”.

В центъра на Узунджово е „кацнал” МиГ-21БИС с борден номер 520, паметна плоча с имената на загиналите 21 военнослужащи при изпълнение на служебния си дълг.

Продължаваме за Хасково. Градът е синтез от  традиционната  българщина и щипка екзотика, която му предава романтично-ориенталски вид. И се гордее със своя обновен център, потънал в зеленина.

Пристигане . Настаняване в хотел.

Какво ще видим в Хасково:

Статуята на Хасковската  Света Богородица - покровителка на града. С размерите  си  влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света и в Стоте национални туристически обекта на България.
През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария - една от най-високите на Балканския полуостров. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България. 

Старата часовникова кула – символ на миналия просперитет на града.

Паметникът на незнайния войн на централния градски площад „Свобода”, открит през 1927 г. с любов и признателност към всички българи, загинали по време на Освободителната война от 1877-1878 г., Балканската и Първата световна война

Първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар, открит на 8 септември 2014 година. Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети... Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят...Свободно време за разходка в града, вечеря и сладки разговори на прочутата морковена торта.

Нощувка.

2 ДЕН  Хасково – Минерални бани -  Асенова крепост -  Бачковски манастир - Благоевград

8.00 Закуска. 

Продължаваме за село Минерални бани, известно с лечебните си минерални извори. В центъра на селото, върху малка могила на скала има издълбан голям олтар или гробница във форма на великанска стъпка.  Дълга е 2 метра, дълбока е 1 метър и широка 0.75 метра. Според историците това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда за Богородица и нейната чудодейна стъпка, която   разказва, че  Богородица стъпила тук с единия си крак, а с другия чак при манастира „Света Петка“ край Асеновград. Днес мястото Стъпката е едно от най-посещаваните места. 

Продължаваме за Бачковския манастир: един от най-старите, и вторият по големина след Рилския, манастири в България. Той се намира в живописната долина на река Чая (известна още като Чепеларска), в близост до село Бачково. Манастирът е построен през 1803 и е много известен с оригиналната си архитектура, богатата  колекции от стари икони, накити, монети и църковен инвентар. Най-забележителни са картините и стенописите, които се виждат навсякъде - в църквата, в костницата,  в трапезарията на манастира, в главната църква Успение Богородично и в църквите "Света Троица" и "Св. Николай, които съдържат някои от първите стенописи, рисувани от известния възрожденски художник Захари Зограф.

Продължаваме за Асеновата крепост -  една от най запазените и добре възстановени. Извисява се върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци.

През Средновековието крепостта е укрепен град с цитадела (замък), в която  живеел управител, назначаван от владетелите и на България, и на Византия.  Основната им цел е била отбраната на прохода от Горнотракийската низина към Беломорието. През VIвек римският император Юстиниан използва крепостта за защита на империята от нахлуващите славянски племена. Постройката минава през три големи строителни периода – IX, XIи XIII век, преди да бъде унищожена през XV век от синовете на султан Баязид.

На най-високата част на Асеновата крепост, гледката е наистина спираща дъха. Площадката позволява 360 градусова панорама на района.

Районът е известен е като район на мавруда. За това вино се носят легенди. Напр. за мишлето,което изпило няколко изтекли капки Мавруд. Дошла му такава смелост, че се провикнал "Ела ми, мацо"

Дегустация на прочутия асеновградски Мавруд. 

16 часа отпътуване за Благоевград.

Пакетна цена: 115 лева

Цената включва: транспорт, 1 нощувка със закуска, екскурзоводско обслужване, беседи за Асенова крепост, Бачковския манастир и разходка в Хасково, дегустация на асеновградски Мавруд.

 

 

Възможни дати: 
30/10/2021 to 12/12/2021

Форма за резервация

души