Духът на Света гора из Дебърско, Македония

От този край излизат  най-добрите  резбари и зографи по българските земи през Възраждането, вложили душата си в прекрасни  иконостаси. Самоуки, природно интелигентни, колоритни, артистични, художници и бунтовници, наричани още мияци, те  олицетворяват най-пълнокръвно крайностите на македонската душа... Да се диви човек колко и какви майстори са се родили на една педя място  сред чукарите на планината Бистра....Фръчковският, Станишевият, Филиповският родове и техните тайфи от калфи и чираци 

Едни от най-съвършените им творби са в манастирите  Маврово и Райчица.

ПРОГРАМА:

1 ден: Отпътуване за национален парк "Маврово". По пътя кратък престой в Скопие. Посещение на Бигорския манастир – разположен на скален масив над долината на река Радика,  един от най-значимите духовни центрове на  Македония. Сред съкровищата на манастирския комплекс са чудотворната икона на Св. Йоан Предтеча, мощехранителниците, донесени от богати македонски търговци от Йерусалим, прекрасните фрески и богато резбованият иконостас на манастирската църква.

Продължаваме за манастира Свети Георги в село Райчица на около 15 км от  Св. Йоан Бигорски и сред прекрасна природа, където властва спокойствието и тишината. Заради  енергетиката му в миналото го наричали „Дворецът на св. Георги“.

Отпътуване за Охрид. Настаняване в района. Вечеря. Нощувка

2 ден: Закуска. Свободно време за разходка из чаршията и старата част на Охрид.

15 часа Отпътуване за България. По пътя фотопауза на Преспанското езеро

Пристигане късно вечерта.

Пакетна цена: 125 лева

Цената включва:

1 нощувка със закуска и вечеря

Транспорт

Застраховка

Водач от агенцията.

 

Възможни дати: 
21/05/2022

Форма за резервация

души