За един ден до Струмишките манастири и Дойран

 

Отпътуване от Благоевград в 7.00 часа по маршрут Петрич – Ново село –Струмица  - Манастира Богородица Елеуса- Дойран

Разглеждане на манастира Богородица Елеуса  във Велюса.Манастирската църква е посветена на Богородица Елеуса (Милостивата Богородица). Построена е през 1080 година от монаха Маноил, бивш епископ на Струмица. Стенописите и подовите мозайки от периода на първоначалния градеж са частично запазени.

Манастирът Св.Леонтий се намира в село Водоча, северозападно от Струмица. Манастирската църква е строена на етапи през 11, 12 и 14 век. Споменава се  от 1018 година като седалище на Архиепископията на Струмица. От първата сграда са запазени само основите. Втората сграда е запазена и след изграждането на третата, последна църква е превърната в нейно преддверие. Запазени са части от стенописите – фигурите на Протосингелите, Милостивата Богородица и фрагменти от сцените на Светите Мъченици. Част от тази украса е експонирана в Музея на Македония в Скопие.По стените личи връзката на запазените основи с новоизградените, които са свързани посредством оловна лента.

При разкопките, непосредствено до манастра, е открит некропол, който е съществувал от древни времена, в който покойниците са полагани между каменни плочи.

Според легендата недалеч от манастира са били ослепени българските войни на цар Самуил и оттук идва името на селото и църквата в манастира - Водоча - вади очи

Шопинг в Струмица,

Отпътуване за Дойран. Разходка по краайбрежната, църквата Свети Илия, параклиса Света Мария Магдалена,

Обяд край Дойранско езеро в един от най-легендарните и стари ресторанти на Балканите - Фук-Так. Създаденият от Дедо Туше Янев ресторант отваря врати през 1884 година и до днес неговите наследници поддържат славата, духа и гостоприемството на стария Янев - срещу допълнително заплащане - 7-8 евро.

Около 17 часа заминаване за България. 

Пакетна цена 35 лева. Цената включва: транспорт и водач от агенцията.

Възможни дати: 
10/12/2022

Форма за резервация

души