Из Осоговието и Краище' 2024

7.00 - Тръгване от Благоевград за Кюстендил. По пътя спирка в  Невестино и разглеждане на Кадин мост, построен  1470 година. Според една от легендите строежът на Кадин мост не вървял, а река Струма всяка нощ разрушавала строежа. Майсторите решили за зазидат в моста жената на един от тях и така бил построен Кадин мост. Moстът е   паметник на културата от национално значение. 

Обиколка на един от най-древните български градове, наследник на антична Пауталия и средновековен Велбъжд, град на лековити минерални извори, овощната градина на България.

Какво ще видим:

-късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка. Наричат я свещения хълм. Тя е била част от укрепленията на Пауталия. Построена  4-5 век и съществувала до края на 15 век, свидетел на драматичната история на града.

-вековната гора от секвои

-Историческият музей със зала "Асклепий" и богата нумизматична сбирка.

-Античните терми от II-III в., 

 -Джамията Ахмед Бей от 15 в.,

-средновековната отбранителна кула, позната под името „Пиркова“.
-Средновековната църква "Св. Георги" (XII-XIII в.) - национален паметник на културата -Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" (един от 100-те национални туристически обекти).

Свободно време.

Отпътуване за село Ръждавица и по новата екопътека/ 4-5 км, равен път/ стигаме до водопада Полска Скакавица, висок около 50 метра. Интересен факт е, че водата, която го образува е много варовита и се наслоява върху скалата, от която пада. Затова се смята, че с времето този водопад става все по-висок.

Фотопауза и релакс под пръските на водопада и към спирка Скакавица за гара Земен и най-голямата му забележителност - Земенския манастир. Манастирът е от ХІ-ХІІІв,   Изключителен е  купола му. Смята се, че това е единствената църква у нас със кубична форма. Всички стенописи в църквата са реставрирани.  Изображенията на ктиторите на църквата  Деспот Деян и съпругата му Доя, тогавашните местни владетели, дарили средства за  изографисване на храма, според специалистите са най-стари, впечатляващи и с най-голяма стойност след ктиторските образи на Калоян и Десислава от Боянската църква.

Завръщане в Благоевград вечерта.

ЗАБ.: Възможна е промяна в реда на програмата в зависимост от разписанието на влака Земен - Скакавица.

Пакетна цена: 40 лева. Цената включва билета за влака, транспорт с автобус, екскурзоводска беседа в Земенския манастир и Историческия музей в Кюстендил

 

 

Възможни дати: 
28/04/2024

Форма за резервация

души