Магията на Морея...'2024

1 ден: Благоевград – Делфи - Коринт - Нафплио -  800 клм.

05:00 часа отпътуване по маршрут  Кулата – Солун -  Коринт – Нафплио.

По пътя - туристическа програма в Делфи - най-известното светилище и най-известния оракул на античния свят. За елините  тук е бил  пъпа на Земята. Издигащ се на  750 м над кристалните води на Коринтския залив, в подножието на  Парнас, заобиколен от  божествена природа… мястото е наистина впечатляващо. Почти свръхестествено и заради невероятното ехо. Думите,  произнесени дори шепнешком, моментално се разпространяват, многократно повтаряни от отражението им в заобикалящите склонове…. Делфийският оракул, Храмът на Аполон, Съкровищницата на Атиняните, Музеят с неговите  шедьоври  – всичко това прави Делфи една от многобройните перли на Гърция.

Стъпваме на Пелопонес и Арголида. Всеки камък е история.

Настаняване в хотел*** в района на Нафплио .  Нощувка.

2 ден - Спарта  - Мистра - Монемвася 

Закуска.

В този ден ще  преминем от Арголида през Аркадия в Лакония. Първата ни спирка е  Мистра, 5 км от  Спарта: гръцкия Помпей или Ефес, градът-призрак, най-тъжния град, музей под открито небе. На висок остър  хълм на планината Тайгет са не само величествени руини , но и цели църкви,  добре запазени и  действащ манастир.

Мистра е основана от кръстоносците с идеята да възродят воинските традиции и славата на спартанците, мислили, че тук  била древна Спарта.  Става част от Византия,   Михаил Палеолог пленява водача на кръстоносците и получава Мистра като откуп срещу неговото освобождаване. Следващите два века Мистра е столица на деспотство Морея.  Тук е коронован и последния византийски император - Константин Палеолог. Заради вниманието на императорите към града, Мистра става притегателен център на хора на изкуството и културата, интелектуална столица на късната империя.От XIV и XV век са всички основни паметници . По-нататъшната съдба е драматична. Владян от турци, венецианци, два пъти опожаряван, градът обезлюдява след завладяването от венецианците, които забраняват традиционния поминък – бубарството, за да не  конкурира Светлейшата република. Останали няколкостотин човека, но и те се изселват в наново построената Спарта в средата на 19 век. Днес Мистра е археологически обект под закрилата на Юнеско.

Разглеждане на Мистра с местен екскурзовод.

Продължаваме обиколката на Лакония. На югоизток   над водите на Егейско море се извисява огромна скала. Това е средновековния град-крепост Монемвася . . След силно земетресение  IV век от континента се отделя скала с дължина километър и половина километра и широчина 600 метра. След 200 години на плоския връх на скалата е основано селище. Монемвасия. Изсечено в скалата като скулптура,   с криволичещи улици, църкви и къщи..

Достига своя връх през Средновековието, наричат го „Гибралтар на Изток“. Градът контролира оживената морска търговия между гръцкия Левант и Западното Средиземноморие.

За да се потопим в атмосферата на византийския средновековен град, тръгваме на  разходка.: централния площад,  единственото открито пространство в града.  По тесни улички, изсечени на зигзаг в скалата стигаме до  Горния град, с надморска височина  300 метра, където се издига църквата „Света София“. Храм от края на 13 век

Свободно време.

Връщане в хотела.

Нощувка.

3 ден: Закуска.

Круиз до остров Идра от групата на Сароническите острови. Наричан   "аристократката на гръцките острови", пазеща духа на 19 век, съхранила  себе си и победила в надпреварата с времето..Наричана още “Малката Англия“ заради доминиращото английско присъствие...Раят за  писатели, художници, композитори, търсещи изолация, черпещи вдъхновение от идилията, от естествената красота и чар на мястото... Естетически перфектен, тук "нищо не обижда окото" пише знаменитият му жител  Ленърд Коен и тук създава своите шедьоври...Всеки  гръцки остров е романтичен... заливи, залези, изгреви, но само тук на върха на планината  Ерос  живеят ангелите-закрилници на любовта...Място за мечтатели, за фенове на красотата, за търсачи на нови места и усещания...Разходка из мраморното пристанище от 19 век, по уличките   с изключителна панорама към  хоризонта, местата, свързани с Ленърд Коен - къщата, пейката, кафене Rolo, Пиратския бар...

Привечер ще се отбележим и с  тайната любовница на Гърция – Нафплио. Вечерна разходка по площадите и романтичките улички на градчето.

Завръщане в хотела.  Нощувка

4 ден: Нафплио – Епидавъра - Коринт - Благоевград

Закуска. 

Отпътуване за Епидавъра -  най-големия и действащ античен амфитеатър на Гърция, известен и със съвършената си акустика, в античността и най-голямата лечебница.

Фотопауза на Коринтския канал - от края на 19 век,  едно от най-големите инженерни постижения за времето си, спестяващо  700 км морски път,  обикалящ Пелопонес. Каналът свързва Егейско и Йониско море и разделя Пелопонес от сушата, превръщайки го в остров.

Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

Пакетна цена: 380 лева.

Пакетната цена включва:

транспорт

3 нощувки със закуски в хотел***,  в района на Нафплио

медицинска застраховка с асистанс

водач от агенцията

Пакетната цена НЕ включва:

входни такси за посещаваните обекти по желание:

Делфи:6 евро 

Мистра:6 евро

Eепидавъра - 6 евро

Круиз до Хидра : около 9 евро на посока

 

Възможни дати: 
07/11/2024
10/11/2024

Форма за резервация

души