От древен, по-древен...

Отпътуване  в 6:00 ч. за Пловдив - вечния град на България. Тук е запечатана  хилядолетията история на нашите земи. Нямаме друг подобен град.

Пристигане  около 10 часа.

Пешеходна разходка в Стария Пловдив с акцент върху  Епископската базилика и къща Клианти.

Базиликата е раннохристиянска, била най-голямата и богата на Балканите. Обектът е от световна величина. Посетителите са смаяни от  изящните мозайки с различни цветове и форми, с геометрични орнаменти и птици.

Продължаваме към къща Клианти – перлата на Стария град, връх в архитектурата и декоративното изкуство на Стария Пловдив. Всяка мебел в Клианти е автентична, реставрирана до най- дребен елемент. Масите, столовете, посудата, покривките дори са  от фонда на „Старинен Пловдив” и внимателно подбрани за различните зали в разкошната постройка. Единствените  нови детайли от интериора са ръчно направените килими,  съобразени с колорита на стенописите. Къща Клианти е изписана преди  два века- през 1817 г. Техниката е повлияна от Ориента - много флорални мотиви и орнаментика, без да се  повтарят. Трите пейзажа в двете големи зали са изключителни. На единия  е нарисувана автентичната Къща Клианти веднага след построяването й. А в другата зала са съвършени пейзажи на Константинопол и Виена.

Продължаваме с разходката в Стария Пловдив, който включва  сгради в стила на Българското Възраждане, древни римски и тракийски руини, различни паметници и забележителности, които  илюстрират сложната история на Пловдив: църквата “Света Неделя”, улица Страмна, известна още като Улицата на народните изкуства и занаяти, Хисар Капия, средновековната порта, една от най-известните забележителности на Пловдив, етнографския музей,  Небет тепе - един от хълмовете, върху които е изграден Старият град с прекрасна гледка на целия град, църквата „Св. Константин и Елена” ,Античния театър на Филипопол - един от най-добре запазените в света.

Следващата ни спирка е съвременния център на Пловдив - Капана, пловдивски арт кът, лабиринт от преплитащи се улици с магазини за модерно изкуство, стилни малки кафенета,  цветно боядисани стени от талантливи улични художници

Свободно време за   разходка по "Главната" – емблематичната търговска улица на  Пловдив

Около 5.30 отпътуване за Благоевград.

Пакетна цена: 45 лева

Цената включва:

Транспорт с туристически автобус;

Туристическа програма в Пловдив;

Екскурзоводско обслужване;

Цената не включва:

Входа за Голямата базилика – 10 лева

Къща Клианти – 5 лева

Амфитеатър – 5 лева

 

Възможни дати: 
24/04/2022

Форма за резервация

души