По пътища незнайни, по кътища потайни....' 2023

Отпътуване в 6.30 часа от Благоевград  в посока Кулата - Ахладохори/Крушево/.

През 19-ти век и началото на 20- век Крушево е голям средищен център на търговските пътища, които свързвали Серес с Мелник и  Благоевград.

На 6 км от селото, в южните склонове на Славянка се намира  пещерата Капе и параклиса Свети Спас,   описани от Яворов в Хайдушки копнения ... Потайно и скрито място, където  харамиите са намирали отмор и сигурност... където са общували, сближавали са се, за ''да отъркат грапавините си и да прилепнат по-тясно един към други“.

Продължаваме за някогашното село Баница, където през 1903 година, четата на Гоце Делчев е обкръжена   и в сражението загива войводата.  От някогашното село с близо 900 жители са останали обгорелите основи на разрушените от  войните къщи, училището, части от олтара на черквата и  камбанарията. Само реката Серовица , ням свидетел на драмата на баничани, продължава да си тече. /около 3 км по черен път и сред вдъхновяващата природа на планината Шарлия/

Разглеждане на манастира Йоан Предтеча, на около 10 клм, в подножието на планината Змийница. Основан 13 век. църквата му е украсена с византийски стенописи и фрески, отличаващи се с особена изразителност и реализъм. Най-известните са Христос Пантократор  и Дева Мария Одигитрия - образци на византийската иконопис от епохата на Палеолозите.

На кафе и сладкиш  в емблематично за Серес място - Акропола - сред останките на старинна крепост и впечатляваща панорама

Отпътуване за Благоевград,  

Цена на пътуването: 35 лева

Цената включва: транспорт

Възможни дати: 
29/04/2023

Форма за резервация

души