Тайните съкровища на Пелопонес...'2022

1 ден: Благоевград – Коринт - Нафплио -  800 клм.

05:00 часа отпътуване по маршрут  Кулата – Солун – Делфи  –  Коринт – Нафплио.

Туристическа програма в Делфи - най-известното светилище на античния свят. За елините  тук е бил  пъпа на Земята. Издигащ се на  750 м над кристалните води на Коринтския залив, в подножието на  Парнас, заобиколен от величието на божествена природа… мястото е наистина впечатляващо. Почти свръхестествено и заради невероятното ехо. Думите,  произнесени дори шепнешком, моментално се разпространяват, многократно повтаряни от отражението им в заобикалящите склонове…. Делфийският оракул, Храмът на Аполон, Съкровищницата на Атиняните, Музеят с неговите  шедьоври на древногръцката скулптура – всичко това прави Делфи една от многобройните перли на Гърция.

Пристигане в хотел*** в района на Нафплио вечерта.  Нощувка.

 

2 ден:  Остров Хидра

Закуска.  Круиз до остров Хидра от групата на Сароническите острови. Наричан   "аристократката на гръцките острови", пазеща духа на 19 век, съхранила  себе си и победила в надпреварата с времето..Още “Малката Англия“ заради доминиращото английско присъствие...Раят за  писатели, художници, композитори, търсещи изолация, черпещи вдъхновение от идилията, от естествената красота и чар на мястото... Естетически перфектен, тук "нищо не обижда окото" пише знаменитият му жител  Ленърд Коен и тук създава своите шедьоври...

Всеки  гръцки остров е романтичен... заливи, залези, изгреви, но само тук на върха на планината  Ерос  живеят ангелите-закрилници на любовта...

Място за мечтатели, за фенове на красотата, за търсачи на нови места и усещания...

Разходка из мраморното пристанище от 19 век, по уличките  до манастира Пророк Илия,  500 м. н.в.  с изключителна панорама към  хоризонта, местата, свързани с Ленърд Коен - къщата, пейката, кафене Rolo, Пиратския бар...

Завръщане в хотела. 

Привечер ще се отбележим и с любовницата на Гърция – Нафплио. Вечерна разходка.

Нощувка.

 

3 ден: Нафплио –Мистра/Юнеско/ – Монемвасия – Нафплио/400 км/

Закуска. В този ден ще  преминем през Аркадия до Лакония. Първата ни спирка е   Мистра, 5 км от  Спарта: гръцкия Помпей или Ефес, градът-призрак, най-тъжния град, музей под открито небе. На висок остър  хълм на планината Тайгет са величествените руини – руини, крепостни стени, но и цели църкви,  добре запазени и  действащ манастир.

Мистра е основана от кръстоносците с идеята да възродят воинските традиции и славата на спартанците, мислили, че тук  била древна Спарта.  Предаден като откуп на  Михаил Палеолог, когато водачът на кръстоносците е пленен. Следващите два века Мистра е столица на деспотство Морея.  Тук е коронован и последния византийски император - Константин Палеолог. Заради вниманието на императорите към града, Мистра става притегателен център на хора на изкуството и културата и интелектуална столица на късната империя.От XIV и XV век са всички основни паметници . По-нататъшната съдба е драматична. Владян от турци, венецианци, два пъти опожаряван.

Градът обезлюдява след завладяването от венецианците, които забраняват традиционния поминък – бубарството, за да не се конкурира Венеция. Останали няколкостотин човека, но и те се изселили в наново построената Спарта в средата на 19 век.

Разглеждане на Мистра.
Продължаваме обиколката на Лакония. На югоизток   от водите на Егейско море стърчи огромна скала. Тук  се намира средновековния град-крепост Монемвасия . . След силно земетресение  IV век от континента се отделя скала с дължина километър и половина километра и широчина 600 метра. След 200 години на плоския връх на планината е основано селище. Монемвасия. Изсечено в скалата като скулптура,   с криволичещи улици, църкви и къщи..

Достига своя връх през Средновековието и  получава епитета „Гибралтар на Изток“. Градът контролира оживената морска търговия на гръцкия Левант и Западното Средиземноморие.

За да се потопим в атмосферата на византийския средновековен град, тръгваме на  разходка.: централния площад,  единственото открито пространство в града. Оттук тесните улички преминават към различни краища  и се открива живописна гледка към града, скалата и морето. На площада се намира главният храм на Монемвасия - Катедралата на Христос Елкоменос,  Христос във вериги., основана в края на 13 век от император Андроник II Палеолог, По тесни улички, изсечени на зигзаг в скалата стигаме до  Горния град, с надморска височина  300 метра, където се издига църквата „Света София“. Храм от края на 13 век

Общо в Монемвасия има около 40 църкви. 

Днес на острова постоянно живеят около стотина души,

Свободно време.

Отпътуване за хотела.

Нощувка.

 

4 ден: Нафплио –  Благоевград– 850 клм

Закуска. 

Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

Пакетна цена: 380 лева.

 

Пакетната цена включва:

транспорт

3 нощувки със закуски в хотел***, , в района на Нафплио

медицинска застраховка с асистанс

водач от агенцията

 

Пакетната цена НЕ включва:

входни такси за посещаваните обекти по желание:

Делфи:6 евро

Мистра:6 евро

Круиз до Хидра : около 6-8 евро на посока

 

Възможни дати: 
10/11/2022

Форма за резервация

души