ОТВЪД УТЪПКАНИТЕ ПЪТЕКИ...

Първи ден:  Благоевград – Каламата ( 870 км).

5.00 тръгване от Благоевград. Пътува се  по  магистралам, ранния следобяд  стъпваме на Пелопонес. Пристигане в Каламата.  Настаняване в хотел***.  Вечерна разходка  по крайбрежната  за да се насладим на гледката към Месинския залив и  пристанището, на изящния стар град в подножието на Акропола. Нощувка.

Втори ден: Каламата -  Антична Месини – Meтони – Петрохори – Войдокиля – Пилос – Каламата (180 км)

Закуска.

Отпътуване за Антична Месина -  гръцкият Помпей. Оцелелите останkи са  от 4 век пр.н.е.,  след хегемонията на Спарта. Това е може би най-елегантният археологически обект в Гърция. Театър, Агора, стадион, Асклепион, светилища, части от крепостни стени, впечатляващи мозайки, много добре запазени и много внимателно реставрирани. Наричали го градът на скулптурите. При други подобни обекти напрягаме  въображението си, за да си представим какво и как  е било. Тук картината е реалистична,  виждаме инфраструктурата на стар и сякаш пълен с живот  древногръцки град:: пазар, жужящ от продавачи и клиенти,  стадион с публика.

Пътуването е през  най-голямата маслинова гора в Гърция с прочутата Каламата. Сребристи листа, трептящи от бриза, стволове, усукани в сюрреалистични форми,  покриват равнината и хълмовете.

 И така, до средновековния   Метони  с впечатляващ замък,  от най-впечатляващите и  запазени замъци в Гърция с богата история, чудесен пример за венецианска военна архитектура  с елегантни кули, масивни сиви стени, широк ров под сводеста пътека  и в самия му край  като необичаен фон стои перфектна миниатюра - осмоъгълното островче Бурдзи.. 

Продължаваме за Войдокиля: залив,  един от най-красивите в Средиземноморието, автентичен  и непокътнат от цивилизацията. Известен   със  необичайна геометрична  форма, сякаш нарисувана и напомняща буквата омега . Отдалечен  на 2 км от Петрохори, до него се стига по черен път. За отплата получаваш   прегръдка от пясъчни дюни, единствените в Пелопонес,  целувки от солен въздух  и се давиш в пейзаж от тюркоазено море. .

Денят завършва в Пилос, китно крайбрежно градче на  залива Наварино, някогашна резиденция на  Омировия герой Нестор, в местна таверна или кафе на градската крайбрежна,   Заливът е почти затворен от тесния и издължен остров Сфактирия и една малка скала – Цихли Баба, видими от всеки ъгъл. Построен амфитеатрално,  чаровен и уютен.

Трети ден: Каламата – Кардамили – Ареополи - Дирос

Закуска.

Опознаваме края на Южна Европа, полуостров Мани. Страхотен през всички сезони,  специално място в Гърция и едно незабравимо изживяване.  Бурната история и суровата естествена красота, средновековните селища в типичен манийски стил , морето и планината Тайгет създават уникална комбинация.. 98 от 118-те официално определени традиционни селища на Гърция се намират в Пелопонес. Разглеждаме Ареополи, Кардамили, Ватия.

На Мани е и пещерата Дирос, моделирана в продължение на стотици хиляди години от водата, проникваща в пукнатините на варовикова скала. Истински  подземен спектакъл.   С малка лодка се влиза през естествения отвор с диаметър само половин метър, пътува се повече от километър сред богато украсени „завеси“ и кристали. И още 300 м в сухата част на пещерата.

Връщане в Каламата. Нощувка.

4 ден: Каламата – Олимпия – Благоевград.

Закуска.

Отпътуване за Олимпия, Ако планината  Олимп е разположена на североизток,   Олимпия е на югозапад. И това не е планина, а светилище в сянката на  горичката Алтис. Повече от  хилядолетие   долината на река Алфей  е  остров на мира,  център, помиряващ и обединяващ всички елински племена, арена на честни спортни и поетични състезания., на които простосмъртните победители ставали равни  на легендарните герои. Това е началото на   олимпийските игри.. 

Оцелелите структури са храма на Хера от 7-6 век. пр.н.е., където  олимпийският факел  се запалва от слънцето и до ден днешен,  хазната, гимназията и палестрата, където  тренирали  месец преди игрите, първообраза на днешното олимпийско село – леонидайон, булата, където заседавали организаторите на игрите, съдиите и състезателите  полагали клетва.  Накрая стигаме до стадиона, където мраморните стартови блокове все още са на местата си..

Археологическият  музей е с прекрасна колекция от  скулптури: оригиналните фронтони от храма на Зевс, едно от чудесата на античния свят, всички от пароски  мрамор,  единствената оцеляла оригинална статуя от Праксител,  двуметровата  статуя на Нике от Пеоний, триумфално слизаща от Олимп и бронзовия шлем на генерал Милтиад,  победил персите при Маратон.

Отпътуване за България по Йонийската магистрала. Пристигане късно вечерта.

Пакетна цена: 440 лева

Цената включва: 3 нощувки със закуски в хотел *** в Каламата, транспорт, гранични и пътни такси, екакурзовод за Месини, водач от агенцията, медицинска застраховка.

Цената не включва: входовете за обектите( Месини, Метони, пещерата и Олимпия).

 

Възможни дати: 
21/11/2024

Форма за резервация

души